Jak začít zavařovat?
Než se pustíte do zavařování, je důležité mít na paměti, že nechcete používat plody, které jsou zvadlé, přezrálé nebo nedozrálé. Potřebujete vybrat potraviny v optimálním stavu, aby mohly co nejdéle vydržet v dobré kvalitě.
Zavařování slouží k odstranění nechtěných bakterií z potravin, a proto je nutné udržovat čistotu jak u nádob, tak u rukou a utěrek po celou dobu procesu. Nejlepší volbou je vyvařit sklenice i s víčky, a poté je nechat dobře vyschnout.
Co zavařovat?
V podstatě cokoliv je možné. Zavařování umožňuje konzervovat téměř všechny druhy potravin. Nejčastěji se zavařují ovoce a zelenina. Kromě toho je možné zavařovat také houby, některá masa a hotová jídla jako je lečo nebo vývary.
Při zavařování hotových jídel se vyvarujte pokrmům obsahujícím smetanu nebo mouku. Pokud jde o maso, mělo by být vždy kvalitní a čerstvé. Lze ho zavařovat jak syrové, tak uvařené, ale je třeba dbát na čas zavařování, který bude u syrového masa delší, až 2 hodiny - je nutné ho v sklenicích uvařit. Vždy je důležité zkontrolovat, zda je daný pokrm vhodný k zavařování a jaký je nejlepší postup.
Skladování zavařenin
Zavařeniny umístěte na suché a tmavé místo s konstantní teplotou. Nejlepší volbou může být špajz nebo sklep. Nezapomeňte na sklenice napsat datum a také o jakou potravinu se jedná.
Hlavní zásady úspěšného zavařování
Zavařování je poměrně snadné, pokud si vše připravíte dopředu a budete znát správný postup, jistě uspějete.
- Vždy se připravte na množství surovin, které dokážete zpracovat a zavařit v daném časovém rámci. Maximálně by to mělo být 2 kilogramy na jedno zavařování.
- Před samotným zavařováním si připravte všechny potřebné věci, jako jsou sklenice, víčka, utěrky, hrnec, a samozřejmě i cukr a další ingredience.
- Všechny zavařovací nástroje musí být pečlivě vyčištěny, včetně utěrky, kterou použijete k otírání okrajů sklenic.
- Pokud nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec, můžete použít běžný velký hrnec, do kterého položíte utěrku na dno.
- Je doporučeno používat teploměr při zavařování namísto odhadování teploty vody.
- Při přípravě džemů a marmelád můžete použít sítko nebo cedník.
- Pokud zavařujete občas a menší množství, můžete použít sklenice se šroubovacími víčky z jiných výrobků, ale pečlivě je omyjte a sterilizujte.
- Po naplnění sklenic a uzavření již víčko neotáčejte. Kontrolu těsnosti víčka prověřte tím, že sklenici otočíte dnem vzhůru.
- Pro vyndání sklenic z horké vody jsou vhodné speciální kleště, pokud je nemáte, použijte rukavice nebo silnou utěrku.
- Nedávejte horké sklenice do studené vody, aby nepraskly.
- Sklenice můžete nechat vychladnout i otočené dnem vzhůru, což se nazývá obrácená sterilizace. Vždy ale dávejte pozor a ujistěte se, že víčko je dobře uzavřené.
- Po vychladnutí sklenice označte alespoň datem zavaření, a u džemů a marmelád je dobré uvést druh ovoce a složení.
- Zavařeniny by měly být skladovány na chladném, suchém a tmavém místě.
- V prvním týdnu po zavaření pravidelně kontrolujte sklenice. Pokud zjistíte, že některá víčka netěsní, je možné zavaření zopakovat, ale lepší je sníst zavařeniny co nejdříve.
5 zavařovacích technik
Nejznámější je zavařování v klasickém, případně zavařovacím hrnci. Vyzkoušet lze i netradiční metody, jako zavařování v myčce na nádobí.
- Zavařování v klasickém hrnci
Dříve se na konzervování potravin používal tento postup, známý ještě z doby našich babiček. Stačí vám běžný hrnec a několik sklenic. Zavařovat je možné na plynovém sporáku, sklokeramické desce či indukční plotýnce.
Při procesu zavařování je důležité zabránit kontaktu sklenic, aby nedošlo k jejich prasknutí. Je proto vhodné vystlat dno hrnce utěrkou.
Postup je následující: sklenice umístíte do hrnce a zalijete teplou vodou, která by měla dosahovat asi do poloviny výšky sklenic. Teplotu vody udržujte v rozmezí 80 až 90 °C po dobu přibližně půl hodiny. Nakonec sklenice dejte na podložku, která by neměla být chladná, aby nedošlo k prasknutí sklenic.
- Zavařovaní v zavařovacím hrnci
Nejjednodušší je zavařovat ve speciálním zavařovacím hrnci, který vám práci usnadní a zajistí kvalitní výsledek. Můžete zavařovat kdekoliv, kde máte zásuvku.
Zavařovací hrnec pojme až 14 litrových sklenic nebo 30 sklenic o objemu 0,3 l. Je vybaven termostatem a možností regulace teploty, což zjednodušuje manipulaci s ním. Stačí umístit sklenice do hrnce, přidat vodu a pečlivě monitorovat teplotu. Kromě konzervování můžete v tomto hrnci připravit svařák, guláš, polévky, čaj a další pokrmy.
- Zavařovaní v troubě
Sklenice můžeme sterilizovat také v troubě, ať už je to elektrická, plynová nebo horkovzdušná. Je důležité předehřát troubu na teplotu mezi 200 a 220 °C.
Postup je následující: Připravíme si plech a na něj umístíme sklenice tak, aby byly od sebe vzdáleny minimálně 1 cm, což zabrání praskání během procesu. Plech vložíte do předehřáté trouby na spodní úroveň. Nalijeme do plechu teplou vodu, která má výšku mezi 1,5 a 3,5 cm, a troubu zavřeme. Menší sklenice dezinfikujeme po dobu 5 až 8 minut a větší po dobu 10 až 13 minut, s ohledem na tvrdost ovoce nebo zeleniny. Čím jsou plody tvrdší, tím delší by mělo zavařování být.
- Zavařovaní v mikrovlnné troubě
Konzervování v mikrovlnné troubě představuje snadný proces. Stačí umístit potraviny do omytých sklenic, zalít je cukerným roztokem, uzavřít sklenice a vložit je do mikrovlnné trouby. Je důležité zajistit alespoň dvoucentimetrový prostor mezi víčkem a obsahem sklenice. Pod sklenice je dobré umístit plastový talíř nebo misku, aby zachytil případné přetékající tekutiny.
Doba zavařování závisí na tvrdosti plodů, výkonu mikrovlnné trouby a počtu sklenic. Například u mikrovlnné trouby o výkonu 700 W by měla být doba zavařování asi 6 minut. Pro mikrovlnnou troubu s výkonem 900 W by mělo stačit přibližně 4 minuty. Nejvhodnější výkon a dobu zavařování je nejlepší zjistit metodou pokusů a omylů.
- Zavařovaní v myčce na nádobí
Tento přístup láká svou snadností a absencí potřeby speciálního vybavení, ale přináší i některé problémy. Vyžaduje zkušenost a možnost nastavení vyšší teploty, kterou moderní myčky často nedovolí. Celkově se tato metoda nedá příliš doporučit.
Sklence s náplní umístěte do myčky s víčkem nahoru. Při použití různě velkých sklenic dávejte menší do horního koše a větší do spodního. Ostatní nádobí a kapsle vyjměte z myčky.
Nastavte teplotu myčky na 70 až 80 °C (nejvyšší možná teplota) a zapněte myčku. Po dokončení vyndejte sklenice, položte je víčkem dolů na suchou utěrku a nechte vychladnout.
4 recepty na zavařeniny
Recept na jablečný kompot
Ideální zásoba jablek na zimu.
Suroviny:
- 1 citron,
- 250 gramů cukru krupice,
- 1 vanilkový cukr,
- 4 hřebíčky,
- 1 celou skořici,
- 1 kilogram jablek,
- 1 litr vody.
Postup:
Oloupejte jablka a odstraňte jádřinec. Nakrájejte na kousky a zakápněte citronem. Svařte vodu s kořením a cukrem, vložte jablka a poduste, dokud nezměknou. Vložte do sklenice a zavařte.
Recept na lečo
Suroviny:
- 1 cibuli,
- 500 gramů zelené papriky,
- 500 gramů rajčat,
- 100 gramů škvarkového sádla,
- 1 kávovou lžičku soli.
Postup:
Omyjte zeleninu a nakrájejte. V hrnci rozehřejte olej či sádlo, dejte cibuli a poduste, poté přidejte papriku a opět poduste, nakonec dejte rajčata. Osolte a duste, dokud nebude směs měkká. Horké lečo nalijte do sklenic a zavařte.
Recept na domácí vepřovku
Suroviny:
- vepřový bůček,
- vepřovou plec,
- kmín,
- pepř,
- sůl.
Postup:
Vepřové maso nakrájejte na větší kousky a dejte do pekáče. Osolte, opepřete, okmínujte, nechte pár hodin uležet. Pekáč vložte na půl hodiny do trouby na 200 °C. Sklenice naplňte horkým masem, přilijte výpek a uvařte. Zavařujte nadvakrát. První den na 90 °C cca 90 min. a druhý den na 90 °C půl hodiny.
Recept na směs na topinky
Suroviny:
- 1,5 cukety,
- 6 cibulí,
- 1 paličku česneku,
- 2 lžičky mleté papriky (pálivé i sladké),
- 8 lžic sójové omáčky,
- 2 rajské protlaky,
- sůl,
- pepř.
Postup:
Zeleninu nakrájejte, smíchejte s ostatními surovinami a vařte asi 30 minut. Horkou směs dejte do sklenic a zavařte.
A až budete v kuchyni - poohlédněte se, zda vám něco do kuchyně nechybí.