Jak skladovat potraviny
Často se stává, že spoustu nakoupených potravin jste nuceni vyhodit. Většinou je chyba ve špatném uložení. Je důležité znát správné skladování každé potraviny. Pomůže vám to se vyhnout zbytečným ztrátám a ušetřit podstatnou část financí.
Nejedná se o problém jen u nás. Tuto situaci řeší po celém světě. Je však smutné, že dle průzkumu se vyhodí tolik potravin, které by ve výsledku mohly nasytit až 3 mld. lidí. A to není malé číslo.
V Evropě se průměrně vyhodí okolo 100 kg potravin na osobu. K tomu se samozřejmě váže vyšší spotřeba energie, vody a díky tomu se také produkuje více skleníkových plynů.
Správně skladovat tedy neznamená jen ušetřit na penězích, ale také pomoci naší planetě.
Tipy, jak správně skladovat potraviny
- Již doma začněte pečlivě přemýšlet, co vše potřebujete nakoupit (uvědomte si prostor v lednici a kolik toho zvládnete za určitou dobu sníst)
- Výhodou balených potravin je uvedený povinný údaj o skladování přímo na obale.
Uvádí se dva pojmy.
- Spotřebujte do – údaj, který najdete u čerstvých potravin, mléčných výrobků nebo masa. Je nutné spotřebovat do uvedeného data.
- Minimální trvanlivost – dá se i po tomto datu dál konzumovat. Pokud není zjevně zkažené či napadené škůdcem. Je třeba pečlivě kontrolovat. Jedná se o rýži, mouku, cukr apod.
- Seřaďte potraviny podle jejich životnosti. Ty, co jejich doba trvanlivosti za chvíli končí, umístěte do popředí.
- Správně rozvrhněte uložení v lednici. Zabráníte tak jakékoliv kontaminaci nebo napadení jinými škůdci.
- Čerstvé potraviny – patří umístit co nejníže
- Již zpracované potraviny – si nechávejte ve vrchní části lednice
- Uložení riskantních potravin – Všechny tyto potraviny potřebují být uloženy v prostoru lednice a nenechávat je dlouho při pokojové teplotě. Ideální je pro ně teplota maximálně 5 °C.
- Maso, ryby, mléčné výrobky, vejce.
- Produkty bohaté na tuk – majonéza, tatarská omáčka, různé druhy dresinků.
- Již zpracované potraviny a uvařená jídla lze skladovat v lednici v uzavíratelné krabičce. Je však důležité je sníst co nejdříve. Pokud máte předvařeno větší množství, doporučuje se přesunout krabičky do mrazáku. Hodit se na přípravu mohou kvalitní zapékací misky.
Druhy potravin a jejich ideální skladování
- Luštěniny, obiloviny, rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny, koření – je vhodné je přesypat z původního obalu do uzavíratelné krabičky. Zamezíte tak možnosti napadení škůdcem.
- Oleje ze lnu, ořechů nebo semínek – potřebují uskladnit v chladu lednice kvůli možnému žluknutí.
- Ostatní oleje – ideální místo je ve tmě a stačí suché místo ve skříni.
- Ořechová másla – umístit do vzduchotěsné dózy do chladného místa ve spíži.
- Ořechy – patří do lednice nebo mrazáku. V teple velmi rychle žluknou.
- Máslo – může být v lednici nebo máselnici do 8 °C nebo ho můžete zamrazit. Musí se pečlivě zabalit. Pronikají do něj ostatní pachy z lednice.
- Ocet, různé dochucovací omáčky, balzamika – stačí umístit do tmavé spíže či vhodných nádob. Někteří výrobci však radí uskladnit i do lednice ihned po otevření. Čtěte tedy vždy informace na obale.
- Koření - vložte do k tomu určených kořenek či mlýnků (uzavíratelných)
- Kečup, hořčice, ostatní dresinky – po otevření nechat v lednici
- Trvanlivé potraviny – marmeláda, zavařeniny, různé konzervy – můžete nechávat ve spíži. Avšak po otevření uskladnit v lednici. V pokojové teplotě jsou velmi často napadány plísněmi.
- Sladkosti, sladidla, proteiny, ryby v konzervách, káva, čaj, sušené ovoce, zelenina – tyto potraviny mají ideální místo uložení ve spíži bez slunečního svitu.
Ovoce, zelenina, houby
Není tomu tak, že vše se po nákupu dává do lednice. Vlhkost většině druhů spíše škodí. Určitě se nedoporučuje po vybalení ovoce a zeleninu hned umývat.
V lednici najdeme:
- Bobule – hroznové víno, borůvky, maliny, …
- Salát – ledový salát, polníček, rukola, ale i nakrájená zelenina
- Houby – pokud jsou čerstvé, je dobré je zabalit do papírového obalu.
Ve spíži najdeme:
- Mrkev, petržel, celer
- Cibule, pór, česnek
- Brambory – odděleně od ostatní zeleniny a ovoce
- Květák, brokolice, zelí
Skladování při pokojové teplotě ocení:
- Hrušky, jablka, citrusy, ananas, meloun, banány, rajčata, broskve, avokádo
- Papriky, zázvor, lilek, cuketa, dýně, batáty
- Čerstvé bylinky –> do sklenice s vodou
Rady pro správné uskladnění potravin
- Jablka a banány se skladují odděleně od ostatního ovoce, protože mají vysokou produkci ethylenu. Rychle mění svoji barvu a hnědnou.
- Pokud nespotřebujete celé avokádo, nechte v jeho jedné polovině pecku (pokud je to možné), pokapejte citrónem a nechte ho v lednici.
- Listové saláty opláchněte vodou a pořádně usušte. Vložte do papírové utěrky a dejte do lednice.
- Mrkev, ředkvičky nebo řapíkatý celer nakrájejte na kostičky a dejte do misky s vodou. Misku pak uložte v lednici.
- Nakrájená zelenina v lednici se může zakrýt vlhkou čistou utěrkou.
- U kořenové zeleniny je lepší odkrojit hned její nať.
- Houby se před uložením do lednice neomývají. Spotřebovat maximálně do pěti dní.
- Z čerstvých bylinek můžete udělat pesto s olejem nebo na chvilku ponořit do vařící vody a pak zamrazit do formičky na led s trochou vody. Další možnost je dát bylinky do krabičky na suchou papírovou utěrku a zakrýt je vlhkým ubrouskem. Krabičku pak umístit do lednice.
- Bobulové ovoce je ideální rozprostřít na jednu plochu, aby se nezapařilo.
- Ovoce a zelenina nepatří dohromady. Například jablka získávají hořkou chuť po setkání s mrkví.
- Rajčata, lilek a papriky nechávejte v pokojové teplotě 8-15 °C
- Koření se doporučuje kupovat v malém množství. Často i v uzavíratelných nádobách vyčichne a ztratí svoje kouzelné aroma.
- Otevřené jogurty nebo konzervy raději přelijte do uzavíratelných nádob.
- Česnek ocení pobyt v síťovém pytlíku pověšený ve spíži. Ideální je z něho také udělat slanou pastu nebo ho naložit do oleje.
- Brambory se daří ve tmě, suchu a chladu.
- Přesypávejte potraviny z velkých dóz do menších. Dělejte to tak často, jak danou potravinu spotřebováváte. Nikdy nedosypávejte novou přísadu na tu starou.
- Chlazené výrobky by neměly být déle jak 4 hodiny mimo lednici.
- Pravidelně kontrolujte lednici a data spotřeby jednotlivých produktů v ní.
Maso a ryby
Nechávají se v původním obale nebo je můžete dát do uzavřené dózy. Uskladňujeme ve spodní části lednice a zvlášť od ostatních potravin, aby se navzájem nekontaminovaly. Maso bychom měli odříznout od kosti a očistit, abychom zabránili rychlejší zkáze.
Je možné maso vakuovat nebo zavařit.
Pokud víte, že maso budete zpracovávat později, je dobré umístit maso do mrazáku. Zmrazené vydrží i půl roku až rok.
- Vepřové maso vydrží v lednici až 5 dní.
- Hovězí maso, kuře, ryby mají v lednici životnost dlouhou dva až tři dny.
- Mleté maso je nutné spotřebovat do jednoho dne. Nevydrží déle.
- Uzeniny, šunka – musí být v lednici pořádně zabalené. Trvanlivost nakrájených uzenin bývá maximálně 2 dny. Je nutné stále kontrolovat datum spotřeby od výrobce.
- Ryba se ukládá do ledu. Udržovat ideální teplotu u ryby bychom měli kolem 0 °C. Pokud můžete, odstraňte z ryby vnitřnosti ještě před uložením.
Mléčné produkty
Optimální teplota pro mléčné výrobky je stálá nízká. Umístění vždy v lednici, nejlépe vzadu a v nižší části.
- Otevřené mléko – často se umisťuje automaticky do dveří lednice. Což je chyba. Protože při otevírání lednice se právě u dveří mění teplota, která není ideální pro mléko.
- Jogurt, tvaroh, měkký sýr – skladovat je musíme vždy pořádně uzavřené. Jejich doba spotřeby po otevření je maximálně 2 dny.
- Tvrdý sýr – dbejte na to, aby byl zabalen v potravinářské fólii nebo použijte voskovaný papír na potraviny.
- Trvanlivá smetana – při pokojové teplotě se cítí dobře, ale po otevření patří již do lednice.
Vejce
Patří do horní části lednice. Ideální je pro ně, stejně jako pro mléko, stálá nízká teplota. Neumisťujte je tedy do dveří lednice.
Vejce pohlcují různé pachy, proto je dobré je přeskládat do plastového plata špičkou dolů. Spotřebovat by se měly nejpozději do měsíce od snášky.
Pekařské výrobky
Životnost pečivu prodloužíte tím, že jej zabalíte do plátěné utěrky a umístíte do větratelného chlebníku. Náhrada za utěrku se dá použít papírový pytlík. Takto uskladněné vydrží až 7 dní. Pečivo připravené z kvásku má delší dobu trvanlivosti než z kvasnic.
Vsaďte na kvalitní chlebníky a ošatky.
Rohlíky rychleji tvrdnou a většinou se nechávají v igelitovém sáčku.
Pečivo můžete dát i do mrazáku.
Farmářské výrobky
Nenajdeme v nich konzervant ani chemickou přísadu. A právě proto mají kratší dobu trvanlivosti a musí se o ně pečlivě starat podle pokynů výrobce.
Sypké suché potraviny
Ideální místo je tmavá suchá spíž. Nenecháváme v původních obalech. Plastové obaly jim nenabízí kvalitní ochranu proti škůdcům a plísním. Doma je přesypeme do uzavíratelných dóz. Suché potraviny pohlcují pachy a vlhkost. Nepatří do lednice.
- Moučkový cukr a mouky je dobré prosít, tím se zbavíte možných škůdců. Mouka po delší době může zatuchnout, proto se nekupujte velké množství do zásoby. Čerstvou mouku můžete mlít i doma na mlýnku.
- Kávu nechávejte v původním obale a vložte do vzduchotěsné dózy. Umístěte nejlépe na tmavé a suché místo. Mletí se doporučuje až těsně před použitím.
- Čaj nechávejte ve tmavé dóze, aby do ní nepronikalo sluneční světlo.
Jak správně nastavit lednici?
Optimální teplota je 5 °C, kdy se bakterie ani plísně nemohou množit. Vlhkost by měla být okolo 80 %.
- Vysoká vlhkost se vyskytuje ve spodní části lednice, kam se dává zpravidla zelenina.
- Maso patří umístit nad zeleninu.
- Nad maso dáváme většinou salámy a uzeniny.
- Do střední části lednice uskladňujeme mléčné výrobky.
- Do vrchní části dáváme již uvařená a vychladlá jídla, chlazené dezerty a hotové saláty.
- Do dveří se umísťuje například otevřená sklenice se zavařeninou nebo máslo, nápoje, otevřený kečup, hořčice.
Osychání sýrů a salámů předejdeme tak, že použijeme uzavíratelné krabičky. Popřípadě můžeme vše balit do potravinové fólie. Ideální je pak vakuování.
Smart funkce ledniček už dnes také není novinkou. Můžete si přes aplikaci nastavit v klidu a dopředu teplotu, jakou potřebujete pro nakoupené potraviny.
Fresh zóna. V této části lednice se teplota pohybuje kolem 0 °C a můžete zde uskladňovat maso a ryby.
Jak správně nastavit mrazák?
Potraviny se dají uchovat v mrazáku i několik měsíců a po rozmrazení jsou stále čerstvé. Jednou za čtvrt roku mrazák vypněte, odmrazte, vymyjte vodou s octem, vysušte a znovu zapněte. Potraviny uchovejte na nezbytnou dobu někde v chladu.
Tipy pro skladování v mrazáku:
- Potraviny vždy zabalte (dóza, plastový sáček na opakované použití, alu folie, skleněná dóza s plastovým krytem).
- Nechávejte volné místo mezi potravinami (kvůli lepší cirkulaci vzduchu).
- Do mrazáku nepatří nic teplého. Jídlo musí být zcela vychladlé.
- Skleněnou láhev, která je ještě originálně uzavřena, do mrazáku neukládejte. Tekutina uvnitř má tendenci se při mrazu roztahovat a sklo by mohlo prasknout.
- Některé potraviny zmražením mohou ztratit svoji typickou chuť.
- Zvolte správné umístění jednotlivých druhů potravin. V zadní, horní nebo spodní části je největší chlad.
- Doprostřed dávejte zeleninu, ovoce, zmrzlinu nebo pečivo.
- Potraviny, které jste rozmrazili, už znovu nezamrazujte.
- Mražené potraviny popisujte.
- Vytvořte si seznam potravin, které dáváte do mrazáku.
- Nezapomínejte zamrazit potraviny hned, jak to je možné.
Když budete dodržovat správně pravidla skladování potravin, odmění se vám vždy svoji výbornou chutí a lahodností.