Druhy kávy. A které znáte vy?

Všechny druhy kávy

Každý nápoj z kávy se nazývá jinak proto, abychom jej dokázali přehledně rozlišit. Bohužel se občas někde vyskytnou dva rozdílné názvy, ale ve skutečnosti se může jednat o stejný typ kávy.

Ideální chuť každé kávy záleží hlavně na kvalitě pražení a mletí samotných bobů.

V případě přípravy kávy pomocí kávovaru je důležité, aby byl stroj velmi kvalitní, a který dokáže připravit kávu prakticky zcela sám. Jen pomocí stisknutí jednoho tlačítka.

kavovar-kava

Zrnková káva

Velmi kvalitní káva. K výrobě kávového nápoje se musí vždy čerstvě pomlet, a to ji přidává na kvalitě. Každý druh kávy nabízí rozmanité chutě i vůně. Díky ne tak náročnému skladování, vydrží déle a její chuť se neznehodnocuje, jako u kávy mleté.

Pražení zrnkové kávy

  • Světlé pražení – káva je kyselejší s ovocnými tóny
  • Střední pražení – snižuje se její kyselost a vytrácí se přirozené vlastnosti
  • Tmavé pražení – kyselost se vytratí úplně, káva má hořkou příchuť

Arabica

  • Patří mezi nejoblíbenější druhy zrnkové kávy s podílem kofeinu až 1,5 %.
  • Při pěstování je velmi náročná. Vyžaduje mírné klima ve vyšší nadmořské výšce.
  • Arabica se nejvíce pěstuje v oblastech Jižní Ameriky.
  • Má jemnou chuť a poskytuje různé ovocné, květinové a kořeněné tóny.

Robusta

  • Nabízí intenzivnější chuť oproti Arabice díky 3% podílu kofeinu.
  • Pěstuje se v nižších nadmořských výškách.
  • Nejvíce této kávy vyprodukuje Vietnam.
  • Obsahuje 2x méně cukru než Arabica a také méně tuků, olejů i vitamínů.
  • Při přípravě Robusty se dočkáte velmi bohaté pěny.

Mletá káva

Je cenově dostupnější oproti zrnkové kávě. Příprava je mnohem rychlejší. Mletá káva je méně odolná při skladování. Může ji napadnou plíseň z vlhkosti. Nemá tak výrazné aroma a chuť.

káva-coffee

Espresso

  • 8 g čerstvé kávy, která se mele až přímo před podáním.
  • Mletí kávy musí být správně nastaveno. Minimalizuje se tím riziko, že káva bude moc slabá, nebo velmi silná a nahořklé chuti.
  • Některé přístroje na přípravu kávy mají k dispozici nastavení spaření kávy ještě před klasickým vyluhováním. A to kávě přidává na intenzitě chuti.
  • Tlak vody by měl při přípravě této kávy být max. 9 barů.
  • Teplota vody se musí pohybovat okolo 91 °C.
  • Doba vyluhování maximálně půl minuty.
  • Obsah v šálku se pohybuje mezi 25 až 35 ml velmi intenzivní chuti.

Dvojité espresso

  • Nazývané také doppio nebo double shot.
  • Jde o normální expresso, jen s dvojnásobnou dávkou.
  • Připravená káva k semletí má 14-18 g.
  • Obsah vody pro tento typ kávy je 60-90 ml.

Ristretto

  • V překladu z italského jazyka znamená ristretto zkoncentrovaný.
  • Někdo ho může nazývat jako „piccolo“, ale to je chybná verze názvu tohoto druhu kávy.
  • Jde o stejný typ kávy jako je espresso, jen v menším množství, a to 20 ml.
  • V některých částech Evropských zemích nabízejí i větší verzi, a to až 40 ml.
  • Správně připravené ristretto musí mít plnou chuť s hustou a krémovou pěnou na povrchu.
  • Mletí kávy musí být nastaveno na jemnou strukturu.
  • Obsah kofeinu je nižší jak u espressa.

ristretto

Espresso lungo

  • Italské slovo lungo znamená dlouhý.
  • Káva je typu espresso, jen je rozdíl v obsahu.
  • Lungo má obsah 60 ml.
  • Příprava je stejná jako u espressa. Tedy 8 g kávy.
  • Používá se šálek s obsahem mezi 120 až 150 ml.
  • Pokud někdo požaduje dvojité lungo, navyšuje se nejen množství kávy na 16 g, ale i dávka vody až na 120 ml.

Příprava lunga

1. Klasická příprava

Velmi rychlá příprava kávy, kdy se do espressa nalije horká voda v poměru 1:1. Takto se připravuje například i známé Americano. Tímto způsobem se dá vyhnout špatnému vyluhování kávy.

2. Odborná příprava

Náročnější příprava, kterou zvládají především profesionální baristé. Káva se mele na hrubší strukturu pomocí povoleného mlýnku. Káva pak proteče pomaleji a o to více intenzivnější chuť pak tímto procesem získává.

3. Nejčastější příprava

Nejvíce preferovaný postup k přípravě kávy lungo v ČR. Bohužel není úplně ideální volbou. Neupravuje se při této přípravě hrubost mletí kávy a doba, kdy horká voda protéká kávou je dvakrát tak delší. Může se tedy stát, že káva bude hodně vyluhovaná a chuť nakonec nepříjemně hořká.

druhy-kavy

Espresso macchiato

  • V překladu do češtiny znamená macchiato slovo „skrvnitý“.
  • Jedná se o espresso doplněné bohatou pěnou až po okraj sklenice.
  • Pěna se vyrobí tak, že se šlehá pomocí horké vodní páry.
  • Zkušenější navíc přizdobí vrchní část pěny o latte art.
  • Podobá se svým vzhledem cappuccinu.

Americano

  • Americano vzniklo během 2. světové války, a to proto, že pro americké vojáky bylo espresso příliš silné, a proto si ho museli začít ředit vodou.
  • Poměr espressa a vody je 1:5.
  • long black znamená, že se dá káva připravit i opačně, a to tak, že se espresso postupně přidává do vody.
  • Malá crema na povrchu se rozpouští celkem rychle a dlouho tedy nevydrží.
  • Správné servírování by mělo být takové, že dostanete jeden šálek s espressem a k tomu konvičku horké vody a sami si už pak doladíte chuť, která vám vyhovuje.

Cappuccino

  • Skládá se z espressa 60ml, horké mléko 60 ml a vyšlehaná pěna z mléka 60 ml.
  • Pro přípravu doma je ideální mít k dispozici kávovar včetně nádoby určené na přípravu mléka.
  • Pěna u tohoto druhu kávy má být vysoká 20 mm. Její konzistence musí být hustější a krémovější.
  • Ideální mléko se používá plnotučné. Není však výjimkou ani mléko ze sóji či kokosu.
  • Tento kávový nápoj se v Itálii popíjí převážně v ranních hodinách.
  • Často se zdobí mléčná pěna na povrchu čokoládou, kakaem nebo skořicí.

Cafe Au Lait

  • Jedná se o klasický kávový nápoj s mlékem.
  • Může být káva typu espresso nebo klasická přefiltrovaná káva.
  • Optimální poměr je 1:1.

ledova-kava

Caffe latte

  • Samostatné slovo Latté znamená v Itálii mléko. Takže při objednávce se musí zdůraznit Caffe latte, aby opravdu přinesli kávový nápoj.
  • Tento nápoj je složen z 30 ml espressa a zhruba 200 ml mléka.
  • Caffe latte má dvě vrstvy.
  • Příprava probíhá tak, že se mléčná pěna postupně přidává do espressa.
  • Podává se ve velkém šálku z porcelánu s ouškem.

Mochaccino

  • Jde o nápoj typu Caffe latte, kde je navíc přidaná příchuť čokolády. Buď v prášku nebo formou sirupu.
  • Nepatří mezi nejoblíbenější kávové nápoje proto, že čokoládová chuť je většinou intenzivnější než chuť kávy.

Latte Macchiato

  • Tento kávový nápoj se skládá ze tří vrstev.
  • Připravuje se tak, že se nejdříve napění mléčná pěna, která se dá do vysoké sklenice ze silného skla. Další vrstvou je espresso, které postupně protéká pěnou i mlékem a vytvoří se tak efekt tří vrstev. Na horní ploše pěny zůstane po espressu malá tečka.

Flat white

  • Nejznámější káva hipsterů v poslední době.
  • Skládá se z dvojité dávky espressa a 1 cm mléka a pěny.
  • Na tento druh kávy se také hojně aplikuje Latte art.

Vídeňská káva

  • Tato káva se připravuje stejně jako Espresso lungo a navrch se přidává pravá šlehačka.

Irská káva

  • Kávový nápoj irského typu je složen z espressa nebo filtrované kávy s obsahem 23 ml včetně přidání až 4 cl pravé irské whiskey. Na povrch se pak ještě přidá vyšlehaná smetana. V tomto případě však šlehačka musí být lehce tekutá.

Ledová káva

  • Káva je složená z espressa, zmrzliny, studeného mléka, šlehačky a různých dochucovadel.

Frappe

  • Využívaná káva především v letních měsících.
  • Připravuje se buď z rozpustné kávy nebo espressa s ledem a mlékem. A díky přidanému cukru jde o sladkou variantu kávového nápoje.
  • Frappe se připravuje v shakeru, kde se vše pečlivě propojí a vznikne pevná pěna.

kava-frappe

Affogato

  • Ideální pro léto.
  • Jedná se o kopeček zmrzliny přelitý espressem.
  • Zmrzlina se používá většinou ta, která nemá moc výrazné příchutě. Tedy hlavně smetana, vanilka.
  • Affogato doppio – znamená, že se jedná o 2x větší porci.

Bicerin

  • Je vrstvený kávový nápoj s původem z Turína.
  • Skládá se ze čtvrtiny espressa, čtvrtiny horké čokolády a čtvrtiny mléka, které se musí perfektně našlehat.
  • Podává se ve sklenici z dvojitého skla.
  • Na vrchní plochu se navíc může dát ještě šlehačka.

Breve

  • Jde o stejný typ kávy jako je Caffe latte, jen s tím rozdílem, že místo pěny z mléka je v nápoji smetana.

Noc panna

  • Espresso se šlehačkou ozdobenou pomocí toppingu popřípadě posypaná skořicí

Corretto

  • Jde o irskou kávu.
  • Složení espresso a alkoholický nápoj (brandy, grapa, sambuca).
  • Někdy se podává alkohol extra a sami si volíte množství, které nalijete do kávy.

Demi-cream

  • Kávový nápoj složený z espressa a smetany v poměru 1:1.
  • Chuť je velmi smetanová a káva jemná.

Freddo

  • Jde o kávu typu espresso, který je vychlazená a s mlékem pomocí shakeru vyšlehaná do pěny.
  • Může se podávat ve dvojité dávce.
  • Dochutit se dá čokoládou nebo karamelem.

Galao

  • Nápoj má kořeny v Portugalsku.
  • Podává se ve úzkých sklenicích s velkým obsahem.
  • Připravuje se z čtvrtiny espressa a tří čtvrtin mléka, které se perfektně našlehá.

Marocchino

  • Může se jednat o espresso nebo ristretto, které má navíc pěnu z mléka.
  • Ochucuje se nejčastěji různě čokoládou (horká čokoláda, sirup nebo čokoládová pomazánka).

Romano

  • Espresso je v tomto kávovém nápoji dochuceno citronovou kůrou a někdy i šťávou.
  • Jedná se o velmi specifickou chuť.

Už víte, kterou kávu si vychutnáte? A co víc - nejlépe chutná z kvalitní sklenice či porcelánu. A když káva zbude - hodit se může termoska.